Jean-Baptiste Dandoy, een jonge ambachtelijke bakker wiens broer burgemeester van Ukkel was, richtte in 1829 de koekjesfabriek op die nog steeds zijn naam draagt.
Ambachtelijke productie:
De volledig ambachtelijke productie van de koekjes gebeurt grotendeels met de hand door patissiers die opgeleid werden in de kunst van het koekjes bakken. Het deeg wordt lang gekneed alvorens het tot de verschillende koekjes wordt gevormd.
Bij sommige koekjes gebeurt dit met een spuitzak (lange vingers, sinaasappelkoekjes met chocolade, palets de dames, kattentongen, enz.), bij andere in houten, uitgeholde vormen (speculaas, marsepein…), nog andere koekjes worden met de hand gerold (brood van de gracht, palmblaadjes…). Gekonfijte vruchten worden manueel gesneden.
Gedroogde vruchten worden op de koekjes geprikt. Vervolgens worden alle koekjes gebakken op de mat van een enorme oven met transportband. Daarna koelen ze rustig af op grote metalen platen waar ze hun definitieve vorm en knapperigheid krijgen. Het ambachtelijke karakter van de productie kan des te gemakkerlijker gecontroleerd worden, daar de koekjes van een zelfde soort onregelmatige vormen hebben die aan elk van hen een uniek karakter geven.
Producten:
Speculoos.
Krokant koekje met bruine suiker & specerij.
Ingredienten : Tarwebloem (bevat Gluten), boter, bruine suiker, natriumbicarbonaat, specerijen.